Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Κείμενο - Απεργία 5 Μαΐου 2010


ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ


Η κυβέρνηση έχει δηλώσει εδώ και καιρό: "Έχουμε πόλεμο". Πολεμικά είναι τα μέτρα ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία που λαμβάνει το κράτος με την καθοδήγηση του ΔΝΤ, της ΕΕ και ΕΚΤ.

Βασικός τους στόχος είναι να συνεχίσουν να απο-μυζούν το λαό και να εφαρμόσουν όλες εκείνες τις αναδιαρθρώσεις που χρειάζονται για την πλήρη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Ζητούν από την κοινωνία να ζει υπό τη διαρκή τρομοκρατία της φτώχειας, της ανεργίας και της καταστολής. Το "ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα"  δεν είναι πια σύνθημα αλλά μια πραγματικότητα και αν δεν αντισταθούμε σήμερα υπονομεύουμε το μέλλον των δικών μας αλλά και των μελλοντικών γενεών των καταπιεζόμενων κοινωνικών στρωμάτων.
         
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:
û Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο και 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδι-ωτικό τομέα. Μετατροπή τους σε επιδόματα 1000 συνολικά € για τους εργαζόμενους και 800 για τους συνταξιούχους, που δίνονται σε 3 δόσεις.
û Δεύτερη μείωση στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων κατά 8% και 3% στο σύνολο των αποδοχών των υπαλλήλων ΔΕΚΟ.
û Μείωση των συντάξεων που είναι πάνω από 1.400 ευρώ, με πρόσχημα το ΛΑΦΚΑ.
û Τριετές «πάγωμα» των μισθών και συντάξεων για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
û Νέα αύξηση κατά 10% του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου για καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
û Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες.
û Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού. Οι εργοδοτικές οργανώ-σεις θα μπορούν μονομερώς να μην υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις. Οι άνεργοι και οι νέοι εργαζόμενοι ξεκινούν εργασία δίχως κατώτατο μισθολογικό όριο.
û Κατάργηση του οχτάωρου και μείωση της αμοιβής των υπερωριών. Εξάπλωση όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
û Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και παράλληλη μείωση των αποζημιώσεων. Σε πρώτη φάση αύξησή τους από 2% σε 4% το μήνα. Γενικεύεται η «ευελιξία» σε όλες τις μορφές εργασίας, που σημαίνει πιο φτηνή εργατική δύναμη, μείωση του εργατικού εισοδήματος, ανασφάλεια για εργασιακή περιπλάνηση.
û Η βασική σύνταξη γίνεται προνοιακό επίδομα.
û Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, καμία σύνταξη πριν το 60ό έτος της ηλικίας. Αύξηση του εργά-σιμου χρόνου στα 40 έτη.
û Μείωση των συντάξεων πάνω από 35%, με τον υπολογισμό τους σε αναφορά με όλο τον εργασιακό βίο και με μειωμένους συντελεστές.
û Περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυ-γιεινών. Συρρίκνωση αναπηρικής σύνταξης.
û Αποχώρηση του κράτους από μεγάλο μέρος των αναγκών του ΕΣΥ
û Πολυνομοσχέδιο για την παιδεία που διαλύει την δημόσια εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό.

Πραγματικά σαρωτικά μέτρα. Όμως δεν θα είναι τα τελευταία. Βρισκόμαστε σε έναν κατήφορο και δεν πρόκειται να σταματήσουν να λεηλατούν τη ζωή μας. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν την κρίση που δημιούργησε το κεφάλαιο στις πλάτες των εργαζομένων. Ζητούν την αποδόμηση όλων όσων κατέκτησαν προηγούμενες γενιές για να συνεχίσει απρόσκοπτα η κερδοφορία του κεφαλαί-ου, και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν τη μέγιστη εκμετάλλευση των εργαζομένων είτε σε περίοδο ύφεσης είτε σε περίοδο «ανάπτυξης».
         
Το παραμύθι της συνυπευθυνότητας, της συνδια-χείρισης και της κοινωνικής συναίνεσης πρέπει να τελειώσει από τη δική μας μεριά. Φτάνει πια με την πιπίλα των ΜΜΕ. Δεν φταίμε όλοι για την κρίση, φταίνε οι καπιταλιστές και το σύστημά τους. Δεν υπήρξαμε ποτέ συμμέτοχοι στα κέρδη. Ο λαός δεν χρωστά τίποτε και σε κανέναν. Επειδή δεν είμαστε συνυπεύθυνοι για την κρίση, δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι και για τη διαχείρισή της. Εμείς πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι μόνο για την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων.

Τα κράτος και τα αφεντικά είναι αδηφάγα, δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς. Οι μάσκες των ξεφτιλισμένων γραφειοκρατών εργατο-πατέρων της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν πέσει από καιρό. Έχουν σηκώσει τη σημαία της άνευ όρων παράδοσης και της ταξικής συνεργασίας για την έξοδο από την κρίση.
         
Μόνος δρόμος για την απόκρουση των μέτρων είναι η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση μας, ο μαζικός – μαχητικός, ανυποχώρητος αγώνας. Φαντάζει δύσκολο, αλλά είναι και αναγκαίο και εφικτό. Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού. Να βγούμε στους δρόμους πριν η εξαθλίωση σαρώσει τα πάντα.
Να αντισταθούμε στο σφαγείο του ΔΝΤ και της ΕΕ, ενάντια στην κυβέρνηση και την ξεπου-λημένη συνδικαλιστική ηγεσία.


ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΜΑΪΟΥ - ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ - 10.30 πμ απέναντι από το Εργατικό Κέντρο
Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου