Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΟΛΗ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ


         

 Η συμμετοχή του κόσμου στην απεργιακή διαδήλωση που έγινε στη Ξάνθη ήταν πολύ μεγάλη, με πάνω από 3.000 άτομα να βρίσκονται στους δρόμους. Λογική συνέχεια των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, όπου από το Σάββατο στην πόλη μας γίνονταν διαδηλώσεις από σωματεία. Ενδεικτικά, από την προηγούμενη βδομάδα οι εργαζόμενοι σε Δήμο-ΟΤΑ πραγματοποιούσαν κατάληψη σε όλα τα δημοτικά κτήρια, και κάνανε πορεία Δευτέρα και Τρίτη πρωί. Οι δάσκαλοι με τους καθηγητές το Σάββατο το πρωί και παρά τη συνεχιζόμενη βροχή διαδήλωσαν και αυτοί, ενώ προχώρησαν σε από κοινού γενική συνέλευση του Διδασκαλικού Συλλόγου και της ΕΛΜΕ με μεγάλη μαζικότητα. Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία), με απόφαση της συνέλευσης τους, κατέλαβαν το κτήριο της Περιφέρειας από την Τρίτη, συμμετέχοντας και αυτοί στην πορεία με τους υπάλληλους του Δήμου. Όσον αφορά τα υπόλοιπα σωματεία που συμμετείχαν στη διαδήλωση σήμερα, ήταν οι εργαζόμενοι στο Καζίνο, οι οδηγοί-ιδιοκτήτες ταξί, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ, εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο, οι μηχανικοί του Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ), εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΞ, ο Εμπορικός Σύλλογος. Με πανό συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης και ο ΣΥΡΙΖΑ.

       Με το πέρας της πορείας, ακολούθησε ανοιχτή συνέλευση στο κατειλημμένο Δημοτικό Αμφιθέατρο με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων, σίγουρα πάνω από 600. Εκεί δόθηκε το στίγμα της συνέχισης του αγώνα, ότι και αύριο είναι ΑΠΕΡΓΙΑ και πρέπει να ξανακατέβουμε στο δρόμο. Τονίστηκε η σημασία του συντονισμού της βάσης των εργαζομένων, χωρίς να περιμένουν από κάποιους άλλους να πράξουν για αυτούς, χωρίς αυτούς. Αποφασίστηκε από το σώμα η συμμετοχή στην κατάληψη της Περιφέρειας, ως εκφραστή της κεντρικής εξουσίας στη Ξάνθη. Επίσης, η πραγματοποίηση πορείας τη μέρα της 28ης Οκτωβρίου, πρόταση οι οποία έγινε ευρέως αποδεκτή από όλους τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς. Επίσης, θα γίνουν τις επόμενες μέρες παρεμβάσεις στη ΔΕΗ για το ζήτημα των χαρατσιών, με αίτημα να μην τα πληρώσουμε, και να μην αφήσουμε να κοπεί σε κανένα σπίτι το ρεύμα. Επίσης στο νοσοκομείο, να γίνει παρέμβαση ενάντια στα 5 ευρώ που πρέπει να πληρώνουμε. Υπήρχε αρκετά καλό κλίμα, κόσμος για πρώτη φορά έπαιρνε το λόγο, και αντιδρούσε έντονα όταν οι επίσημες «ηγεσίες» σωματείων διέκοπταν τοποθετήσεις αγωνιστών με τη δικαιολογία της έλλειψης χρόνου. Γενικά η διάθεση για αγώνα ήταν έκδηλη, γεννώντας ελπιδοφόρα προοπτική για το εργατικό κίνημα στην πόλη μας.


   Τέλος, η Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης, που πραγματοποίησε πολλές και καθημερινές παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα, έδωσε το δικό της ξεχωριστό στίγμα. Αυτό της αναγκαιότητας συντονισμού όλων των κινητοποιούμενων κλάδων, της μαζικής και συλλογικής αντίστασης, το χτύπημα στη λογική της ανάθεσης. Με σαφή προσανατολισμό στην οργάνωση από τα κάτω των εργαζομένων, στο ξεπέρασμα των βολεμένων ηγεσιών. Οι εξορμήσεις που γίνανε σε σειρά από εργασιακούς χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και στο κέντρο της πόλης, οι συζητήσεις με εργαζόμενους και ανέργους, βάλανε το λιθαράκι τους στη μαζικοποίηση της σημερινής πορείας. Με αυξημένο τον πήχη για το επόμενο διάστημα, καθώς γεννιούνται νέες απαιτήσεις από την ίδια την εξέλιξη της ταξικής πάλης, θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην υπόθεση ανάπτυξης κινήματος.

 ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου