Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ισοκράτης, ο κακοποιημένος

 απο jungle-report

Αν θέλετε να εντοπίσετε τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν ένα κομμάτι της νεολαίας στις αγκάλες του πιο έξαλλου και υπανάπτυκτου εθνικισμού, μην πάτε σε περίπλοκες κοινωνικοπολιτικές αναλύσεις, ούτε σε ευκολάκια περί μνημονίου, μετανάστευσης και τα συναφή. 

Δείτε μόνο την παρακάτω εικόνα και θα καταλάβετε πολλά.


 Την εικόνα αυτή δεν θα την κρίναμε καν άξια σχολιασμού, αν δεν κυκλοφορούσε ευρύτατα στο διαδίκτυο, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (Ευχαριστούμε το φίλο που μας τη γνωστοποίησε). Τελευταία μάλιστα, η συγκεκριμένη εικόνα πλασάρεται πονηρά από ακροδεξιούς κύκλους για να υποστηριχθεί η «αποτυχία της δημοκρατίας» (διαχρονικά;) και να προταθεί η ανάγκη επιστροφής στο μοντέλο ενός αυταρχικού εθνικού κράτους έκτακτης ανάγκης.

Υποτίθεται λοιπόν ότι στην εικόνα απεικονίζεται ο Σωκράτης με την προτομή του, να λέει τα γνωστά περί «δημοκρατίας που αυτοκαταστρέφεται λόγω ασυδοσίας» κ.λπ. κ.λπ. Η φράση αυτή βρίσκεται στο top 10 των αρχαίων ρητών που πρέπει να γνωρίζει ένας ελληνοπρεπής Έλλην, μετά τα "Μολών λαβέ", "Ή ταν ή επί τας", "Πας μη Έλλην βάρβαρος" κ.ο.κ. Με μια αναζήτηση στο google, τα αποτελέσματα σχετικής αναζήτησης του ρητού εμφανίζονται κατά χιλιάδες. ...ΣΥΝΕΧΕΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Δεν εκπλήσομε. Είναι γνωστό ότι ο Σωκράτης ήταν ενάς αντιδραστικός ο οποίος πάντα μιλούσε ενάντια στη δημοκρατία. Μην ξεχνάς ότι ήταν φίλος των τριάκοντα τυράννων των Αθηνών και ιδιαιτερα του αρχηγού τους του Κριτία. Το ίδιο ήταν και ο μαθητής του ο Πλάτωνας, ο οποίος ήταν και συγγενής του Κριτία. Αν θυμάμε καλά οι Τριάκοντες ξέκίνησαν από το σπίτι του αριστοκράτη Πλάτωνα για να πάρουν την εξουσία στην Αθήνα!

    Δυστηχώς αυτά τα γνωρίζουν λίγοι στην Ελλάδα και μας έχουν παρουσιάσει τον ψευδοφιλόσοφο αντιδραστικό Σωκράτη ως τον μεγαλύτερο φιλόσοφο της ιστορίας! Βλέπεις ελάχιστοι από εμάς διαβασαν Κορδάτο, τον αιρετικό ιστορίκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή