Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ Δ.Π.Θ.

Κείμενο φοιτητών του Δ.Π.Θ σχετικά με τις κατατακτήριες εξετάσεις

Οι πολύμηνες κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, με κορωνίδα το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποτέλεσαν σημείο αναφοράς του αγώνα για το δικαίωμα στην εργασία. Μάλιστα, ήταν από τις κινητοποιήσεις που «πόνεσαν» αρκετά τη δικομματική κυβέρνηση, δεδομένων και των απειλών του Υπουργού Παιδείας προς το πρόσωπο του πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Θ. Πελεγρίνη.
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι στην περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης οι κινητοποιήσεις αυτές δεν αφύπνισαν τους διοικητικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου. Μάλιστα αυτοί αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με το δεδομένο ότι η διαθεσιμότητα δε χτυπά σήμερα τη δική τους πόρτα. Ως επακόλουθο οι κινητοποιήσεις αυτές δεν επηρέασαν το φοιτητόκοσμο της Ξάνθης, καθώς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο λειτουργούσε κανονικά, την ώρα που άλλα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας τελούσαν υπό κατάληψη.
Ο Υπουργός Παιδείας, προσπαθώντας να δείξει συμπόνια στο πρόβλημα μερίδας φοιτητών (Δ.Α.Π.) που το μόνο που τους απασχολούσε ήταν η διεξαγωγή των εξεταστικών περιόδων και το άνοιγμα των σχολών, αγνοώντας τους όρους με τους οποίους οι τελευταίες ήταν υποχρεωμένες να λειτουργούν πλέον, αποφάσισε να δώσει κάποιες διευκολύνσεις, προς «όφελος» των φοιτητών. Μία από αυτές τις διευκολύνσεις ήταν και η μεταφορά, ειδικά για φέτος, δεδομένων των «ειδικών συνθηκών», των ημερομηνιών διεξαγωγής των κατατακτηρίων εξετάσεων, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές όλοι οι απόφοιτοι των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμη και αυτοί που ορκίστηκαν καθυστερημένα λόγω των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων.

Ωστόσο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, λόγω της απρόσκοπτης λειτουργίας του, προχώρησε κανονικά στη διενέργεια κατατακτήριων εξετάσεων, με βάση τις προθεσμίες που ίσχυαν κάθε χρόνο, ήτοι από 1 έως 20 Δεκεμβρίου, προθεσμίες τις οποίες προβλέπει και Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στα πλαίσια νόμου για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαίρεση τη φετινή, «ειδικών συνθηκών» ακαδημαϊκή χρονιά. Ως επακόλουθο αυτής της παρωδίας, η νομική υπηρεσία του πανεπιστημίου καλεί τα άτομα που διαγωνίσθηκαν στις κατατακτήριες εξετάσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 που προκήρυξαν μεταξύ άλλων τα τμήματα Πολιτικών, Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, να διαγωνισθούν ΕΚ ΝΕΟΥ. Με γνωμοδότηση ακυρώνει τις ήδη διενεργηθείσες εξετάσεις, καθώς κατά την άποψή της, που συντάσσεται με εκείνη του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, τα τμήματα που διενήργησαν εξετάσεις προ της ειδικής προθεσμίας που έθεσε το υπουργείο για το φετινό ακαδημαϊκό έτος ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΑΝ! Ωστόσο, προτείνει στα τμήματα να παρανομήσουν εκ νέου προτρέποντάς τα να παρατείνουν την προθεσμία υποβολής αιτήσεων, ερχόμενα σε αντιδιαστολή με την Υπουργική Απόφαση.
Είναι προφανές, ότι το Υπουργείο, με τις πλάτες της νομικής υπηρεσίας του πανεπιστημίου επιχειρεί να αμαυρώσει εκ νέου το δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, ρίχνοντας σε αυτούς το μερίδιο της ευθύνης για την αναστάτωση που προκαλείται στους διαγωνισθέντες. Επί πλέον το πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας ως αφορμή μία καθαρά γραφειοκρατική δικαιολογία και με δούρειο ίππο τη νομική του υπηρεσία, επιχειρεί να ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, προκειμένου να τακτοποιήσει τα ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑ.


ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΑΜΑΥΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου